fbpx

Varkensrollade met spek, vijgen en balsamico-uitjes

Montepulciano d’ Abruzzen. Een stevige wijn, maar toch heerlijk fruitig en zacht. Deze wijn vraagt om een gerecht met volle smaken en een klein zoetje. De rollade en spek zorgen voor de volle smaken, de vijgen voor het zoetje. Als kers op de taart het hintje van de balsamico.’

1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Pel de sjalotten en snij ze in kwarten. Halveer de vijgen en leg ze samen met de sjalotten in de braadslee.

2. Meng 2 el olie met de balsamicoazijn en suiker. Breng dit op smaak met peper en een klein beetje zout. Sprenkel dit mengsel over de vijgen en de sjalotten en bak ze voor ongeveer 10 minuten in de oven. 

3. Pluk de blaadjes van de tijm en doe ze samen met de rest van de olie, de knoflook, het venkelzaad en peper en zout in de vijzel. Vermaal dit tot je een marinade hebt. Mocht je geen vijzel in huis hebben, gebruik dan de keukenmachine. 

4. Haal het netje van de rollade eraf en vouw het varkensvlees in de lengte open. Zorg dat je een lange rechte lap hebt dus snijd eventueel aan beide uiteinde iets in.

5. Bestrijk het vlees met de helft van de zelfgemaakte marinade en leg er circa 30 gram van de pancettaplakjes er bovenop. Rol het vlees vervolgens vanaf de lange zijde weer op en prik met een mesje rondom het vlees gaatjes van een halve cm diep.

6. Bestrijk de buitenkant van het vlees met de rest van de marinade en rol er de rest van de pancetta plakjes omheen.

7. Neem de braadslee uit de oven, schep de vijgen en sjalotten even om en leg de rollade ertussen. Bak het vlees voor circa 45 minuten in de oven. Check af en toe met de thermometer welk temperatuur het vlees heeft. Zodra het vlees in het midden 62 graden is, is het vlees klaar.

8. Neem uit de oven en laat het vlees onder aluminiumfolie voor 15 minuten rusten.

9. Snijd het vlees in mooie plakken en verdeel over de borden. Schenk de braadvocht over het vlees en serveer het met de sjalotten en vijgen. Eet smakelijk.

Ingrediënten

  • 400 gram sjalotten
  • 6 verse vijgen
  • 4 el balsamicoazijn
  • 2 el kristalsuiker
  • 15 gram verse tijm
  • 3 tenen knoflook
  • 1 varkensrollade (ca. 700 gram op kamertemperatuur)
  • 100 gram pancetta (vleeswaren)

  • Keukenspullen
  • Braadslee
  • Vijzel
  • Vleesthermometer
Aanbieding!
11,90 9,90