Varkenshaas met geroosterde groenten
Chefkok Mathijs Vrieze heeft weer een nieuw gerecht bedacht voor varkenshaas met geroosterde groenten. De varkenshaas wordt gewikkeld in ontbijtspek om nog meer smaak toe te voegen en wordt in evenwicht gebracht door een heerlijke rode wijn zoals de la Sonrisa del Nomada.
Deze kersenrode wijn komt uit het Noord-Westen van Spanje, vlakbij de Portugese grens. De wijn is dieprood van kleur en heeft een neus van rijp, donkerrood fruit. Hij is fruitig, elegant en zacht met een lichte houttoets. Deze wijn bevat geen suiker of sulfiet en daarbij is het een Vino Vegano, een veganistische wijn. Dat wil zeggen dat er bij het filteren van de wijn geen dierlijke producten zijn gebruikt (gelatine/eiwit) maar bentoniet, een kleiachtig materiaal. Bij het proeven van deze wijn geniet je meteen van de zachtheid ervan. Een mooie jonge tempranillo waarbij varkensvlees een mooie wijnspijs combinatie is.
Stappenplan
- Snijd de groenten en aardappelen in repen en hussel er een klein beetje olijfolie doorheen. Rooster vervolgens de aardappelen en groenten ongeveer 35 minuten op 220 graden in de oven. Tussentijds wel even omkeren.
- Vouw de puntjes van de varkenshaas dubbel, daarna strak omwikkelen met ontbijtspek. Maak het af door een klein beetje gerookte paprikapoeder te strooien. Zet vervolgens het gerecht in de oven totdat de kerntemperatuur 60 graden is.
- In de tussentijd kun je de kruidenolie gaan maken. Hak de kruiden fijn en vijzel deze met een snufje zout en een fijngesneden knoflookteentje, voeg vervolgens olijfolie toe om te mengen.
- Maak het gerecht nog mooier met kleine stukjes gebakken appel als garnituur. Schil en snijd de appel in kleine stukjes. Bak deze in roomboter, voeg er een scheutje azijn bij en een lepel suiker. Laat de appel bakken totdat deze een klein beetje aanbakt.
- Maak het gerecht af door de groenten te bestrooien met een snufje zout en grof gemalen peper.
- Eet smakelijk!!!
Ingrediënten – 4 personen
- 300 gram varkenshaas
- 100 gram ontbijtspek
- 1 theel. gerookte paprikapoeder
- 1 appel
- 250 gram pastinaak
- 250 gram bospeen
- 250 gram vastkokende aardappelen
- 4 eetl. olijfolie
- 2 eetl. verse rozemarijn en tijm
- 2 teentjes knoflook