Sushi van bloemkool, zalm en avocado

Sushi van bloemkool, zalm en avocado

Recept van Mathijs Vrieze 

Sushi, maar dan zónder rijst

Deze sushi is een gezondere variant op de originele versie met rijst. In plaats van rijst heb ik bloemkool gebruikt. Of ik het dan officieel nog sushi mag noemen weet ik niet, maar je begrijpt wat ik bedoel, toch? ?
De ingrediënten zijn voornamelijk verse rauwe zalm, avocado en bloemkoolrijst. De bloemkool plakt aan elkaar door deze heel fijn te hakken of te malen en er dan tahin sesampasta doorheen te roeren.

Zelf verse sushi maken is een feest

Als je dol bent op sushi, moet je dit absoluut zelf een keer gaan maken. Het is een leuk klusje wat je redelijk snel onder de knie krijgt. Zorg dat je een sushimatje hebt of gebruik een placemat van (bamboe)stokjes. Hierdoor kan je de sushi strak oprollen.

Bekijk ook gerust een filmpje op Youtube hoe je het beste sushi rolt. Het voordeel van je eigen sushi maken is, dat je zelf de vulling kunt bepalen. Mijn favoriet is met zalm en avocado. Een snufje rode Thaise currypoeder op de zalm maakt het helemaal af.

Bereiding

1. Rasp, snijd en hak de bloemkool fijn tot de grootte van een rijstkorrel. Maar je kunt hiervoor ook makkelijk een keukenmachine gebruiken. Snipper de sjalotten, pers de knoflookteentjes uit en bak deze in een eetlepel olijfolie op hoog vuur in een grote koekenpan. Voeg daarna de bloemkool toe en bak ca. 4 minuten op hoog vuur. Regelmatig roeren.


2. Schep de bloemkool in een ruime kom en laat iets afkoelen. Breng op smaak met een snufje zout en peper en meng er een flinke lepel tahin sesampasta doorheen. Nu gaat de bloemkool aan elkaar plakken zoals sushirijst.


3. Halveer de avocado door met een mes rondom tot de pit in de snijden. Draai de twee helften van elkaar los en verwijder de pit. Lepel in een vloeiende beweging het vruchtvlees met een eetlepel uit de schil en snijd de avocado in gelijke dunne reepjes. Snijd ook de rauwe zalm in gelijke dunne repen.


4. Leg een nori vel op een sushi rolmatje en verdeel ca. 4 eetlepels bloemkoolrijst gelijkmatig over het voorste tweederde deel. Leg aan het voorste deel van het nori vel een mooie rij rauwe zalm en daar tegenaan eenzelfde rij avocado. Bestrooi de zalm met een beetje curry specerijenmix.


5. Rol de sushi nu stevig op met behulp van het matje. Snijd de sushi met een scherp kartelmes in gelijke plakjes. Ik snijd 8 a 10 plakjes uit 1 rol. Met de hoeveelheid ingrediënten kun je 4 sushirollen maken.

Welke wijn drink je bij sushi? Ons advies is de zijdezachte Portugese Odisseia Branco, gemaakt van een mix van Viosinho, Rabigato en Codega do Larinho. Drie inheemse Portugese druiven die samen voor een mooie blend zorgen. De wijn kende geen opvoeding op hout maar op roestvrijstalen tanks waardoor een optimale frisheid word behouden.

Ingrediënten –  4 personen

  • 1 kilo Bloemkool
  • 2 stuks Sjalot
  • 2 teentjes Knoflook
  • 1 eetl. Tahin sesampasta
  • 5 Nori zeewier sushi vellen
  • 1 Avocado
  • 200 gram verse rauwe Zalmfilet
  • snufje Curry specerijenmix

Witte wijn

Branco 2017

8,90