Pittig Kaasplankje

de beste wijn bij een pittig kaasplankje

Pittig Kaasplankje

Port en kaas is een gouden combinatie, maar welke Port hoort nu bij welke kaas?

Een stevige port, zoals bijvoorbeeld een Ruby Reserva of een Late Bottled Vintage gaan hand in hand met stevige, harde en pittige kazen. Zachtere port, zoals bijvoorbeeld de Tawny, smaken heerlijk bij zachte jonge kazen. 

Het mondgevoel van Port is complex: het is zoet en meestal 20% alcohol, wat de smaak van zoet benadrukt. Port heeft heel veel smaak, wat veroorzaakt wordt door de concentratie, het restsuikergehalte en de alcohol. Sommige kazen vallen weg bij Port, je zult na een slokje Port nauwelijks de kaas proeven. Zoals geitenkazen en kazen die kort of niet gerijpt zijn zoals Feta, buffelmozzerella, jonge Goudse.

Maar wat past er dan wel?

De klassieke combinatie van Port met Stilton. Dit komt door de pittige structuur, die aansluit op het pittige van de alcohol in de Port. Het smaakgehalte is ongeveer gelijk, en beide zijn erg rijp van smaak. Het mondgevoel komt aardig overeen, al is de kaas wat romig van structuur. Vandaar dat oudere, zachtere Ports wat beter combineren met Stilton dan jonge exemplaren met nog stroeve tanninen.

Een flink aantal blauwe kazen kunnen dus goed gecombineerd worden met Port. Goudse en Edamse kaastypen met voldoende rijping doen het ook goed, als ze voldoende smaak hebben, net als harde schapenkazen, zoals een gerijpte Manchego.

Port LBV bij pittige kazen.

Deze heerlijke Port LBV heeft een donker robijnrode kleur, zeer vol en rijk van smaak. Een intense neus en een complex aroma, met tonen van rijp fruit, bramen, de geur is dik en compact. De smaak is zeer geconcentreerd en zwaar van zwarte bessen, kersen en bramen met rijpe tannines en een zeer lange afdronk.  Een Late Bottled Vintage is sappig, vrij stevig en aangenaam zoet. Ideaal bij pittige en blauwe kazen en chocolade-desserts.

Porto Valriz LBV, late bottled vintage. Deze benaming mag gegeven worden mits de oogst verkregen is van een enkel jaar een enkele wijngaard en vanwege zijn uitstekende kwaliteit. Geproduceerd in roestvrijstalen vaten met een gecontroleerde temperatuur en gedurende 4 jaar gerijpt in eiken houten vaten. De beste wijn bij pittige kazen.

***********************************************************************

Blauwschimmelkaas is de bekendste schimmelkaas en wordt ook wel blauwaderkaas genoemd. Die ontstaan doordat de kazen worden geprikt tijdens het rijpen. De schimmels die dan worden toegevoegd zorgen voor deze strepen. Blauwaderkaas is doorgaans stevig en heeft lekker wat pit. Bekende blauwschimmelkazen zijn Gorgonzola, Stilton en Roquefort. 

Gebruik per kaas een ander mes en leg de kazen mooi neer op een grote houten plank. Maak het plankje compleet met vers fruit, wat noten verschillende soorten chutneys, compotes en eventueel wat brood.

Haal de kazen een paar uur van te voren uit de koelkast zodat ze alvast op smaak kunnen komen.

Decanteer de Port LBV, zodat deze alvast kan ademen en de smaak van de Port goed tot zijn recht komt

 

Bon Appétit

 

 

Ingrediënten-4 personen

100 gram per persoon

  • Harde kaas zoals Manchego
  • Blauw schimmel kazen zoals Stilton, Roquefort
  • Rijpe Camembert
  • Oud Hollandse kazen zoals brokkelkaas
  • Vers fruit naar keuze zoals druiven en aardbeien
  • Vijgencompote, perenchutney of appelstroop
  • Walnoten
  • Noten-en of vijgenbrood
  • Porto Valriz  LBV

 

 

[ux_products style=”normal” type=”row” columns=”1″ ids=”11975″]