Een liefhebber van wijn

Het is leuk om weetjes over wijn met elkaar te kunnen delen. Tijdens een lekker diner bijvoorbeeld, bij een goede lunch of op een zwoele zomeravond? De smaak, de verbazingwekkende verscheidenheid en de manier waarop wijn mensen samenbrengt. Daar is veel over te vertellen.

Ik ben Wouter, oprichter en bedenker van de BesteWijnBij. Het concept is bedacht vanuit een persoonlijke behoefte; zonder uitgebreide wijnkennis de juiste wijn kiezen. Mijn eerste wijn-spijs ervaring deed ik op bij een kookclub in Alkmaar. We maakten een ananastaart waarbij een dessertwijn werd geschonken met vleugje van ananas. De taart was prima. De wijn was prima. De taart en wijn gezamenlijk waren subliem! Sinds dat moment heb ik ervaren hoe wijn en eten elkaar kunnen versterken. Dit gun ik iedereen, ook zonder uitgebreide voorstudie of wijnkennis. Sluit je aan bij de beweging die ik ben gestart en deel je mening over onze wijn en wijn-spijs combinaties en bepaal zelf mee aan de beste wijn bij jouw favoriete gerecht.

Uitstraling van fles zegt niets

Supermarktwijn is steeds beter geworden, maar er staan teveel flessen in het schap. Proeven mag niet. Deskundig personeel is niet aanwezig. Tips over een fles wijn krijg je niet. Voor je het weet heb je je laten leiden door het mooie, maar vaak weinig of niets zeggende etiket. Het is ons ook overkomen, maar inmiddels weten wij beter. De uitstraling van de fles zegt helemaal niets over de smaak of de kwaliteit van de wijn.

 

Waar let je dan vanaf nu wel op?

Dat is lastig, want een etiket geeft doorgaans onvoldoende informatie. Wijn wordt veelal slechts ingedeeld naar druivenvariëteit en geografische herkomst. Zoek daarom naar informatie waar de wijn is gebotteld, ontdek of het een enkele druivensoort is, een zogenaamde monocépage of een blend van meerdere druivensoorten. Is het een wijn van oude druivenstokken (vieilles vignes, alte reben, viñas viejas), zijn de druiven met de hand geplukt, is de wijn op eiken opgevoed, is het een biologische of biologisch-dynamische wijn? Wie hierop gaat letten, zal iedere keer bij het proeven worden verrast en uiteindelijk een voorkeur voor bepaalde wijnen ontwikkelen.

De juiste temperatuur van een fles wijn

Om optimaal plezier aan uw wijn te beleven is onder meer een goede temperatuur van belang. Neem de bekende temperatuur adviezen niet te letterlijk. Wij laten de temperatuur voor witte wijn afhangen van de kwaliteit van de wijn. Wat lager in kwaliteit, wat lager in temperatuur en wat hoger in kwaliteit wat hoger in temperatuur. Samengevat tussen de 10 en 14 graden. Voor rood geldt hetzelfde. Tussen de 16 en 18 graden. Witte wijnen worden vaak te koud gedronken. Haal daarom een mooie witte wijn zeker z’n 15 minuten uit de koelkast voordat je hem inschenkt. Rode wijnen worden daarentegen vaak te warm gedronken. Door onze centrale verwarming is de dikwijls geadviseerde kamertemperatuur te warm. Bewaar rode wijn daarom in op een koelere plek in je huis, bijvoorbeeld aan de noordkant in de hal of gang.

Zet bij iedere slok uw zintuigen aan het werk

Maak gebruik van het drietal ‘zien, ruiken en proeven’. Doe dit ook in deze volgorde en herhaal het. Kijk naar de kleur van de wijn in het glas. Jonge rode wijn zal veelal een paarse rand en gloed laten zien, op dronk zijnde rode wijn een donkere gloed die bij het walsen kleurt in het glas en een oudere rode wijn heeft een beginnende bruine rand. Ruik aan de wijn, wals de wijn in het glas en ruik nog eens. Wat ervaar je? Probeer het te benoemen en als je wilt, schrijf het op. Proef daarna pas en vind er bij de tweede of derde slok pas iets van. De wijn moet zich namelijk even ‘zetten’ voordat je er echt iets van kan vinden.

Kwaliteit

De kwaliteit van wijn wordt door een veelvoud van zaken bepaald. De ouderdom van de stokken is belangrijk. Immers hoe dieper geworteld, hoe meer ze in staat zijn grondwater op te nemen en hoe meer ze verweven zijn met het terroir. Stokken van 100 tot 120 jaar oud zijn geen uitzondering. De opbrengst van die stokken is laag, de kwaliteit hoog.

Hoe is het klimatologische verloop gedurende het wijnjaar, van winter tot lente, van zomer tot oogst. Worden de druiven tijdens de oogst machinaal of met de hand geoogst (vendage à la main, handpicked, raccolti a mano), wordt de wijn een monocépage of een blend en in het geval van het laatste; wat voor soort blend en welke hoeveelheid van de betreffende druiven is de ideale mix.

Wordt de wijn vervolgens voor een deel of in zijn geheel op eiken opgevoed (élévé en fût de chêne) en de veelomvattende ‘hand van de meester’. Het is zoals met veel andere zaken, toptalent, ervaring, innovatie maar ook de juiste ligging van de wijngaard, de samenstelling van de grond en nog talrijke andere zaken bepalen uiteindelijk of de wijn aan uw verwachtingen voldoet.

Als het telefoonnummer van het domein of chateau op get etiket staat betekent dat per definitie niet dat u het een goede wijn zult vinden. Het betekent wel dat de familie die achter de wijn schuilgaat achter hun product staat. Ik zou daarom een wijn van zo’n domein/familie verkiezen boven die van een coöperatie.