fbpx

Ossobuco Milanese

Osso-Buco-Milanese

Ossobuco Milanese

De naam voor deze rijke Italiaanse stoofpot uit Milaan in Lombardije vertaalt zich letterlijk naar ‘bot met een gat’, dankzij de kalfsschenkels met been die het zo’n rijke smaak geven. Het hartige, langzaam gegaarde gerecht wordt net voor het serveren bestrooid met een pittige gremolata voor een fantastisch smaakcontrast.De vetheid en zuren van de Ossobuco sluiten uitstekend aan bij  de milde, kruidige smaak van deze Barisol Rosso. Met zijn elegante geur en licht zuren sluit de wijn naadloos aan bij het gerecht.

Bereiding

Zet een steelpan met dikke bodem op hoog vuur en voeg een scheutje olie en boter toe. Bestuif de stukjes kalfsvlees in gekruide bloem en bak ze aan beide kanten mooi bruin. Haal uit de pan en zet apart

Zet het vuur laag en voeg nog een scheutje olie en boter toe met de ui, bleekselderij, wortel en knoflook. Breng op smaak met zout en peper en bak tot ze zacht zijn.

Voeg de tijm, laurier en tomatenpuree toe en roer nog 2 minuten

Doe het vlees terug in de pan en giet de wijn erbij. Verminder met een derde en voeg dan de hete bouillon, gepelde tomaten en de gedroogde champignons toe. Laat 2 uur sudderen, of tot het vlees gaar is

Hak voor de gremolata de peterselie fijn en doe deze in een kom. Voeg de knoflook en citroenschil toe en meng

Verdeel de kalfsschenkel over warme borden, eventueel vergezeld van de risotto. Bestrooi, net voordat u de borden naar de tafel draagt, de resterende gremolata en schep er dan een ruime hoeveelheid saus over – het contact met de hete vloeistof zal de gremolata aromatiseren.

Dit gerecht wordt traditioneel gegeten met saffraanrisotto, maar je kunt het ook eten met knapperig brood., aardappelpuree of rijst.

Vergeet niet om het heerlijke, rijke merg uit de gaatjes van de botten te scheppen.

 

Geniet ervan.

 

Ingrediënten

4-6 personen

  • 4 kalfsschenkel, 3 cm dik
  • bloem, op smaak gebracht met zout en peper
  • olijfolie
  • boter
  • 2 uien, in blokjes gesneden
  • 2 stengels bleekselderij, in blokjes gesneden
  • 1 grote wortel, in blokjes gesneden
  • 1 teentje knoflook, in plakjes
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 500 ml witte wijn
  • 1 l kippenbouillon, heet
  • 10 g gedroogde eekhoorntjesbrood
  • 1 kop gepelde tomaten
  • zout
  • peper

GREMOLATA

  • 1/2 bosje peterselie
  • 1 citroen, geraspt
  • 1 teentje knoflook, geraspt