Oliebollen
Niets is feestelijker op oudjaarsdag dan olliebollen met een bubbel. Met deze Crémant de Bourgogne kan het feestje pas echt beginnen. Onze 100% Chardonnay Crémant is een prima alternatief voor een Champagne, heerlijk verfrissend en daarom een uitstekende begeleider van het vette van de oliebollen. Gelukkig Nieuwjaar!
Bereiding
Laat een dag van te voren in heet water de rozijnen, krenten en cranberries wellen (10 minuten) en laat daarna in een zeef uitlekken en dek af.
Los de gist op in 425 ml lauwe melk, roer het ei erdoor. Voeg de bloem en het citroenrasp toe, kneed dit met een mixer met kneedhaken.
Als het beslag goed glad is doe je de resterende 75 ml melk erbij. Voeg dan de gesmolten boter en het zout toe en kneed dit met de mixer tot een luchtig beslag. Schil de appel en hak in kleine blokjes. Meng het deeg voorzichtig met de krenten, rozijnen, cranberries en appel.
Dek het beslag af met een vochtige doek en laat 30-45 minuten rijzen op een warme plek van ca. 37 graden. Roer het gerezen beslag nog even door met een houten spatel en laat nog een paar minuten staan.
Verwarm de olie voor op 180 graden. Schep met een ijslepel bollen van het beslag en laat ze glijden in de hete olie. Keer ze halverwege om en laat ze bakken tot ze goudbruin zien.
Houd de temperatuur goed in de gaten tijden het bakken.
Haal de oliebollen eruit met een schuimspaan en laat ze uitlekker op keukenpapier of in een zeef.
Bestrooi met poedersuiker.
Geniet van deze oliebollen met een heerlijk glas Crémant.
Gelukkig Nieuwjaar
Ingrediënten
circa 25 oliebollen
- 500gr patentbloem
- 500 ml volle melk ( 30 graden)
- 50gr verse gist
- 1 ei kamertemperatuur
- 10 gr zout
- 125 gr donkere rozijnen
- 125 gr blanke rozijnen
- 75 gr krenten
- 75 gr cranberries
- 200 gr goudreinet in blokjes
- Snufje kaneel
- 3 el vanillesuiker
- 15 gr citroenrasp
- 50 gr gesmolten boter
- poedersuiker
- zonnebloemolie (om in te bakken)