Langedijker Zuurkoolschotel
Riesling, de Koning onder de Elzas wijnen. Frankrijk heeft met de Elzas de perfecte streek voor deze wijn. Het is er warmer dan in de Duitse wijnstreek en er valt minder neerslag. De wijnstijl is daardoor rijker en krachtiger dan die van de Duitse Rieslings, maar zonder de fijne zuurgraad te verliezen. Dit is de beste wijn bij een Langedijker zuurkoolschotel.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de aardappelen en zet de aardappelen op met weinig kokend water. Doe een beetje zout erbij en kook de aardappelen in 25-30 minuten gaar met de deksel op de pan. Aardappelen zijn gaar als je makkelijk met een vork erin kan prikken.
Bewaar 3 gekookte aardappelen ter garnering. Als de aardappelen gaar zijn breng je de melk aan de kook. Voeg de melk, boter, snufje peper en zout toe aan de aardappelen en stamp ze fijn.
Zet de zuurkool op met water net zodat de zuurkool voor een deel onder water staat. Laat de zuurkool ongeveer 20 minuten langzaam gaar en droog koken. Doe 40 gr boter door de zuurkool als deze gekookt is.
Snij ondertussen de prei, ui en knoflook in kleine stukjes en fruit dit in een koekenpan met olijfolie. Voeg toe een beetje peper en zout. Bak ondertussen het gehakt rul. Voeg de groenten bij het gehakt.
Vet een ovenschaal in met de resterende boter en begin laag voor laag de ovenschaal te vullen, begin met het gehakt mengsel op de bodem. Daarna de zuurkool, vervolgens de aardappelpuree en vervolg dit laag voor laag. Eindig met de aardappelen in schijfjes gesneden. En doe de schijfjes als laatste bovenop.
Strooi de geraspte kaas eroverheen. Plaats de schotel in de voorverwarmde oven, voor ongeveer 20 minuten en laat de ovenschotel heerlijk bruin worden.
Serveer met een glas Riesling uit de Elzas.
Geniet!
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 1 kg aardappelen
- Circa 4 dl melk
- 40 gr boter
- Zout
- Peper
- 1 kg zuurkool
- 500 gram gehakt
- 1 prei
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 200 gram geraspte kaas
- 80 gr boter
- Olijfolie
- Ovenschaal