Kip uit de oven

kip uit de oven

Kip uit de oven met aardappel gratin

Dit is een wijn die lekker toegankelijk is. Als je de wijn proeft, heeft de wijn rond fruit en is deze zacht met een zuurtje op het eind. Perfect te combineren met volle gerechten, zoals deze kip uit de oven met aardappelgratin. Een combinatie die heerlijk zacht, romig en smeuig is met een frisse touch op het eind.

Bereiding kippenbouten

Verwarm de oven voor op 210 graden.

Was de kippenbouten af onder de kraan en droog af met keukenpapier.

Maak het vel van de kippenbout een beetje los en stop onder elk velletje een plakje roomboter en druk weer dicht. 

Meng alle kruiden in een schaaltje en wrijf de kippenbouten in met de kruiden.

Leg de kippenbouten in de ovenschaal. Naar wens kan je rozemarijn en de citroen in partjes toevoegen. Bak de kip in 1 uur heerlijk bruin en knapperig

Bereiding aardappelgratin

Verwarm de oven voor op 210 graden.

Schil de aardappelen en maak van de aardappelen dunne schijfjes, bijvoorbeeld met een mandoline, kaasschaaf of snij het met een mes in plakjes. Spoel de schijfjes even schoon en laat ze goed uitlekken.

Vet de ovenschaal in met een beetje boter.

Pers de knoflook en meng het in een schaaltje met de nootmuskaat, peper, zout en 100 gram geraspte extra belegen kaas.

Meng het kruidenmengsel met de aardappelschijfjes en leg het in de ovenschaal.

Klop nu in een andere kom het ei los. Klop daarna de slagroom en crème fraîche erdoor heen. Giet en verdeel dit mengsel over de aardappels heen. 

Strooi de 75 gram geraspte extra belegen kaas met een paar blokjes boter over de aardappelen. Plaats de ovenschaal naast de kip in de oven en bak de gratin in  ongeveer 40 minuten heerlijk bruin.

Serveer nog met haricots verts of een frisse groene salade. 

Ingrediënten –  4 personen

Voor de kippenbouten 

  • 4 kippenbouten

  • 100 gram gezouten roomboter (4 x 25 gram)

  • 2 theelepels knoflookpoeder

  • 2 theelepels uienpoeder

  • 2 theelepels paprikapoeder

  • 1 theelepel komijnpoeder

  • 1/2 theelepel gemberpoeder

  • 2 theelepels verse zwarte peper

  • 1 theelepel kurkuma

  • 2 theelepels zout

  • Olijfolie

  • Takje rozemarijn
  • 1 citroen
  • Keukenpapier

  • Ovenschaal

Voor de aardappelgratin

  • 750 gram aardappelen

  • 125 ml crème fraîche

  • 250 ml slagroom

  • 2 teentjes knoflook

  • Snufje nootmuskaat

  • Boter

  • 175 gram extra belegen geraspte kaas

  • Peper

  • Zout

  • 1 ei

  • Ovenschaal

[ux_products style=”normal” type=”row” columns=”1″ ids=”8819″]