fbpx

Kabeljauw met knoflook en citroen

langzaam gegaarde kabeljauw

Langzaam gegaarde kabeljauw met knoflook en citroen

Chefkok Mathijs Vrieze heeft weer een heerlijk gerecht bedacht: kabeljauw met knoflook en citroen. Deze langzaam gegaarde kabeljauw heeft vanwege zijn bereidingswijze extra veel smaak. 

Serveer kabeljauw met knoflook en citroen met de Tres Lunas. Deze witte wijn komt uit het Noord-Westen van Spanje. Zodra je een glas inschenkt ruik je de frisse geur van appels, tropisch fruit zoals ananas en banaan. Een fruitige wijn met een fluwelen afdronk.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 110 graden.
Vet een ovenschaal in met een beetje roomboter
of olijfolie. Maak de citroen schoon en snij deze in
flinterdunne plakjes. Verdeel de citroen vervolgens
over de schaal. Snijd de bosui in dunnen ringen en ook
deze mag verdeeld worden over de schaal.

Leg de kabeljauw in het midden van de ovenschaal en bestrooi met
een beetje vadouvan specerijenmix. Haal de teentjes knoflook los van de bol en leg deze ongepeld naar smaak langs de rand in de ovenschaal.

Gaar de kabeljauw 25 minuten in een voorverwarmde
heteluchtoven op 110 graden.

Terwijl de kabeljauw in de oven ligt kun je het geroosterde Spaanse
brood klaarmaken. Snijd het stokbrood in gelijke diagonale plakjes
en verdeel de plakjes over een grote bakplaat. Maak het af door
een klein beetje olijfolie te besprenkelen over de sneetjes. Smeer het brood daarna in met een laagje tomatensaus en strooi er wat zwarte peper over voor extra smaak.

Schuif vervolgens ook de bakplaat met het brood bij de kabeljauw in de oven en rooster de sneetjes tot ze goudbruin zijn. Rooster daarna het amandelschaafsel lichtbruin. Haal na 25 minuten de kabelajuw uit de oven en besprenkel met olijfolie en het amderschaafsel.

Binnen 30 minuten staat dit heerlijke gerecht op tafel.
Heerlijk als tapas gerecht of als hoofdmaaltijd met bijvoorbeeld
geblancheerde groenten zoals peultjes en sugarsnaps.

 

Geniet ervan.

 

 

Ingrediënten   

2 personen

  • 250 gram kabeljauw
  • teentjes knoflook naar smaak
  • 2 stengels bosui
  • 1 tl vadouvan specerijenmix
  • 1 el amandelschaafsel
  • ½ stokbrood
  • 1 el tomatensaus
  • olijfolie
  • zwarte peper
  • een halve citroen