Het perfecte kaasplankje

kaasplankje-debestewijnbij

Het pérfecte kaasplankje

Wijn en kaas, een ware belevenis aan het einde van de avond.

Kaas is misschien niet het eerste waar je aan denkt als een afsluiter van de maaltijd. Toch zou iedereen het eens moeten proberen. De mogelijkheden met het samenstellen van een kaasplankje zijn onbeperkt. Ondanks de titel van dit recept, bestaat het perfecte kaasplankje eigenlijk niet. Dit is voor iedereen anders. Wel zijn er wat algemene regels en tips die we kunnen meegeven. Zo maak jij in een handomdraai een prachtig kaasplankje vol lekkers!

Basisregels

Kies minimaal 3 soorten kaas en houd ongeveer 100 gram kaas per persoon aan. Het leukste is om kazen te kiezen die qua smaak, structuur en kleur verschillen. Als uitgangspunt kun je de vijf kaasfamilies nemen:

 1. Witschimmelkazen
 2. Geiten en Schapenkazen
 3. Harde kazen
 4. Roodschimmelkazen
 5. Blauwschimmelkazen

De smaak van de laatste twee kaasfamilies is behoorlijk sterk en kan overheersend zijn. Zorg daarom dat je de kaas op volgorde van smaak neerlegt: van zacht en mild naar pittig en sterk. Je kunt de vijf kaasfamilies als uitgangspunt nemen, maar kies vooral wat je zelf lekker vindt!

Gebruik per kaas een ander mes en leg de kazen mooi neer op een grote houten plank. Maak het plankje compleet met vers fruit, wat noten verschillende soorten chutneys, compotes en eventueel wat brood.

Haal de kazen een paar uur van te voren uit de koelkast zodat ze alvast op smaak kunnen komen.

Bijpassende port

Met wat voor wijn combineer je een kaasplankje? Wij adviseren onze traditionele en authentieke port uit de D.O.C. Porto wordt door de familie Coimbra de Mattos zelf geproduceerd en gebotteld. Deze heerlijke port heeft een robijnrode kleur en een geur van rijp fruit met aangename hints van rozijnen. In de mond proef je het rijpe fruit en de fijne vanille. Een uitstekende balans tussen structuur en natuurlijke zoetheid.

Heerlijk bij bij de kazen zelf, maar ook uitstekend bij een geserveerde compôte, noten en vers fruit!

Ingrediënten

 • Witschimmelkaas zoals brie
 • Een zachte en romige geitenkaas
 • Harde kaas zoals Manchego, Passendale, Boerenkaas en Comté
 • Rood- of blauwschimmel kaas
 • Vers fruit naar keuze zoals druiven en aardbeien
 • Vijgencompote, perenchutney of appelstroop
 • Noten
 • Bijpassende port
[ux_products style=”normal” type=”row” columns=”1″ ids=”4137″]