Hertenbiefstuk met bospaddestoelen en gekarameliseerde sjalotjes.
Hertenbiefstuk is een zeer ‘vriendelijk’ eerlijk en puur stukje vlees. Rijk, vol van smaak en snel te bereiden. Geen betere combinatie dan hertenbiefstuk met onze Bourgogne……….. Een mooie volle wijn die heel goed past bij wild. Wijn voor bij Wild gerechten mag wat voller zijn omdat hij tegenwicht moet bieden aan de specifieke smaak van wild. Niet te zuur of zoet, maar mooi fruitig.
Bereiding
Hertenbiefstuk:
Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Dep de hertenbiefstukje droog en bestrooi de hertenbiefstukjes rijkelijk met peper en zout aan beide kanten.
Verhit de boter in de koekenpan, zorg dat de pan goed heet is.
Bak het vlees op hoog vuur in ongeveer 3 minuten per kant aan. Bedruip de biefstuk met jus tijdens het bakken.
Leg ze daarna op een bord en wikkel ze losjes in aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten.
Snijd het vlees in plakjes en serveer met de bospaddestoelen en de gekarameliseerde sjalotjes. Maak het gerecht af met een rode wijnsaus.
Samen met de Bourgogne………….Een krachtige rode wijn, maakt het het feest compleet. Serveer erbij spruitjes en pomme duchesse.
Rode wijnsaus:
Smelt boter in een steelpannetje en fruit hierin de sjalot en knoflook aan.
Voeg de verse tijm en het laurierblaadje toe en roer dit door elkaar.
Schenk de wildfond en rode wijn in de pan. Roer goed door en breng de saus aan de kook.
Draai het vuur laag zodra de saus kookt en laat de rode wijnsaus 20-25 minuten zachtjes pruttelen en tot ongeveer de helft inkoken.
Schenk de rode wijnsaus door een zeef, alles wat in de zeef achterblijft kun je weggooien.
Klop de ijskoude boter door de gezeefde rode wijnsaus en houd de saus warm.
Gekarameliseerde sjalotjes:
Doe 35 gr boter in een steelpan en laat smelten.
Fruit de sjalotjes aan en laat 1 uur smoren, zodat de uitjes heerlijk gaan karamelliseren zo krijgen ze een zoete smaak.
Ingrediënten
4 personen
Hertenbiefstukjes
- 4 hertenbiefstukjes (150 gram per stuk)
- zout en peper
- boter (om in te bakken)
Rode wijnsaus
- 1 sjalotje fijngesnipperd
- 2 knoflookteentje fijngesneden
- 2 takjes verse tijm
- boter
- 400 ml wildfond
- 400 ml rode wijn
- 125 gram boter
- peper en zout
Gekarameliseerde sjalotjes
- 8 sjalotjes fijngesneden
- 35 gr boter