Gevulde Kalkoen
Een gevulde kalkoen is altijd een feestje op tafel. Heerlijk tijdens de kerstdagen en ook op ieder ander feestelijk moment met familie of vrienden. Gevuld met een zachte vulling en ingesmeerd met héél veel boter. Perfect bij onze chardonnay uit de Bourgogne. Deze volle, vettige Macon-Davayé met mooie zuren laat deze sappige kalkoen helemaal tot z’n recht komen.
Bereiding
Breng 4l water met het zout en de suiker aan de kook. Knijp het sap van de sinaasappels uit en voeg ze in grove stukken toe. Voeg de bosjes kruiden en de 2 ongepelde uien in grove stukken en de rest van de ingrediënten toe. Laat het geheel nog 5 minuten koken. Doe het vuur uit, laat afkoelen en doe daarna de sinaasappelsap erbij.
Doe de kalkoen en de pekel in een grote, luchtdichte zak en knijp vacuüm. Knoop dicht en zet 24 uur weg op een koele plek. Haal de kalkoen uit de pekel, dep droog en laat de kalkoen op kamertemperatuur komen.
Snijd tegelijkertijd de salie en rozemarijn fijn, pers de knoflook en meng door de boter. Doe er 4 eetlepels olijfolie en nog wat rasp en sap van een sinaasappel bij en breng op smaak met zout en peper. Vul de kalkoen onder de huid met de boter. Wrijf ook de buitenkant in met de boter en breng op smaak met peper en zout.
Hak het brood en de kastanjes, samen met de appel en ui in een keukenmachine fijn. Hak daarna de kippendijen in de keukenmachine tot een grove structuur. Voeg samen en meng de gedroogde cranberries erdoor. Daarna stop stop je de vulling in de kalkoen en leg je de kalkoen op een rooster boven een bakblik in de oven.
Zet een kwartier op 220 °C. Haal eruit en leg de plakken pancetta dakpansgewijs op de borst van de kalkoen. Zet daarna terug in de oven: 25 minuten per kilo kalkoen op 180 °C. Haal de kalkoen uit de oven en dek af met folie en theedoeken. Laat een uur en een kwartier rusten.
Giet de jus uit het bakblik in een pan met de bloem en roer goed. Giet een groot deel van de appelcider erbij en kook tot de helft in.
Doe de cranberries in een steelpan samen met wat steranijs en ook een scheutje appelcider en breng zachtjes aan de kook.
Serveer de kalkoen met de jus en cranberrycompote.
Geniet ervan.
Ingrediënten
4-6 personen
Kalkoen:
• 1 kalkoen van ca. 5 kilo
• ca. 10 plakjes pancetta
• 250 gr zachte boter
• 5 tenen knoflook
• 5 takjes salie
• 5 takjes rozemarijn
• 1 sinaasappel
• 4 el olijfolie
Pekel:
• 4 l water
• 2 l cranberry sap
• 250 gr grofzout
• 200 gr bruine basterdsuiker
• 2 uien
• 2 sinaasappels
• 4 steranijs
• 4 kruidnagels
• 2 kaneelstokjes
• 10 peperkorrels
• Bosje rozemarijn
• Bosje salie
Vulling:
• 6 sneetjes oud brood
• 800 gr kippendij
• 75 gr kastanjes
• 1 rode ui, grof gehakt
• 1 goudreinet, grof gehakt
• 100 gr gedroogde cranberries
Erbij:
• 2 el bloem
• 1 l appelcider
• 400 gr cranberries
• 2 steranijs