Gestoofd konijn met pruimen
Gestoofd konijn met pruimen. Een echte Franse klassieker. De pruimen geven het gerecht een zoete smaak. Omdat konijn een mager en mild karakter heeft, past daar een wat lichtere rode wijn bij, maar samen met de pruimen, kan er een wijn bij met voldoende frisheid en niet teveel tannine, maar wel veel rijpe fruittonen en wat kruidigheid, zoals deze Valpolicella Classico Superiore DOC.
Bereiding
Giet 250 ml wijn over de pruimen.
Bestrooi de stukken konijn met verse peper en zout en bak ze aan beide kanten bruin aan in een stoofpan. Haal het vlees uit de pan
Fruit in dezelfde olie de wortel en de sjalotjes. Bestrooi met bloem, bak 1 min. door en blus af met de rest van de wijn. Doe de konijn weer terug in de pan.
Doe de fond, de laurierblaadjes en de rozemarijn erbij en breng tegen de kook aan.
Bak de spekjes knapperig en bak de champignons mee. Voeg dit bij het konijn, sluit de pan en stoof het vlees in ca. 40 min. gaar tot het loslaat van het bot.
Voeg na 30 min. de pruimen toe en laat verder gaar stoven.
Ingrediënten
8-10 personen
- ca. 400 gr gedroogde pruimen zonder pit
- 2 takjes rozemarijn
- 1 fles rode wijn
- 2,5 kg konijn, in stukken
- 100 ml olie
- 125 gr winterpeen, in blokjes
- 4 sjalotjes, gesnipperd
- 4 el bloem
- 600 ml kalfsfond
- 250 gr gerookte spekblokjes
- 400 gr kleine kastanjechampignons
- 2 laurierblaadjes
- Olijfolie
- Zwarte Peper
- Zout