Gekarameliseerde Notentaartjes
Heerlijk met: Ambré 1995
Een verslavend lekkere combinatie; noten en karamel. Altijd een goede afsluiter van een mooi diner. Combineer deze taartjes met onze Rivesaltes Ambré uit 1995. Je ruikt meteen het gedroogd fruit. In de mond is de wijn zacht en mooi in balans. Je proef de gekonfijte citrusvruchten en noten, niet alleen in het taartje.
Snijd de koude boter in blokjes en doe samen met de bloem en de suiker in een kom. Mix en/of kneed totdat het een stevig geheel wordt. Bestuif het aanrecht met bloem en stort het deeg uit.
Rol het deeg uit tot vier ronde lappen van ca. 4 mm dik en net iets groter dan het vormpje. Vet de vormpjes in met boter eneen beetje bloem. Leg het deeg op het vormpje en druk goed aan in de randjes. Beleg de bodem met een stukje bakpapier en vul dit met bakbonen of rijst. Zet een half uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170˚C. Bak de taartjes 15 minuten blind en vervolgens nog 15 minuten tot het deeg lichtbruin kleurt.
Rooster in een pan met dikke bodem de noten. Leg de noten apart en verwarm in dezelfde pan op middelhoog vuur de suiker met een klein scheutje water. Roer totdat de suiker volledig is opgelost. Laat het koken totdat de suiker een donkere karamelkleur krijgt. Haal de pan van het vuur en roer de boter erdoor tot deze volledig is opgelost en breng op smaak met wat zeezout. Roer totdat je een egaal mengsel hebt en voeg dan de noten en het gekonfijte fruit toe.
Laat de taartjes zeker een uur afkoelen.
Samen met een glaasje Ambré is dat echt genieten!
Ingrediënten 4 taartjes
Bodem:
- 300 gr bloem
- 60 gr suiker
- 250 gr boter, koud
- bakbonen of rijst
Vulling:
- 200 gr kristalsuiker
- 200 gr boter
- 200 gr noten: pecan, walnoot, pinda
- 50 gr gekonfijte sinaasappel