Gegrilde forel met venkelsalade
De Saint–Véran is door de aroma’s van bloemen en steenfruit zeer aromatisch, perzik, peer, honing, noten, allemaal indrukken die je in deze prachtige Saint–Véran tegenkomt. In het glas is de wijn goudgeel. Op de achtergrond komen de noten en kruiden tevoorschijn. Denk aan hazelnoot, amandelen, maar ook kaneel. In de mond proef je de mineralen en is de wijn vol, maar het belangrijkste en het meest noodzakelijk bij een witte Bourgogne: zijn de zuren. Levendig en pittig. De wijn is bloemig met mooie zuren en een volle afdronk. Kies bij deze wijn een gerecht dat iets fris en romigs heeft. Dit is de beste wijn bij gegrilde forel.
Bereiding
Verwarm de barbecue.
Was de krieltjes en breng ze aan de kook in water met een snufje zout, zodra de aardappelen gaar zijn, laat je ze uitlekken en snijd je ze doormidden. Meng met een beetje zout en olijfolie.
Pak een schaal en vul deze met ijs en water.
Snijd de appel eerst in dunne plakjes en dan in reepjes. Snijd de lente-uien in ringen, gebruik ook het groene gedeelte.
Maak de radijzen schoon en snijd ze in fijne plakjes met de mandoline of rasp, snijd ook de venkel in fijne plakken. Leg vervolgens de gesneden appel, ui, radijzen en venkel in het ijswater. Door het ijswater blijven de groenten lekker knapperig.
Maak de forellen schoon onder stromend water en dep ze droog. Stop tijm, rozemarijn, dille en een schijfje citroen in de buikholte en kruid de buitenkant met peper en zout.
Klem de vissen in een barbecueklem en rooster ze op de barbecue tot ze gaar zijn.
Haal de groenten uit het ijswater, laat goed uitlekken en leg ze in een saladeschaal
Hak de walnoten grof en snipper wat extra dille. Roer ze door de salade en kruid met peper en zout. Meng er naar smaak notenolie, olijfolie en wat citroensap door.
Serveer de forellen met de venkelsalade en de krieltjes, serveer er eventueel een dragon saus bij.
Ingrediënten – 4 personen
600 gram krieltjes
1/2 venkel
1 groene appel
2 lente uitjes
4 forellen
Bosje radijsjes
Paar takjes tijm
Paar takjes dille
Paar takjes rozemarijn
100 gram walnoten
Notenolie
Olijfolie
Sap van 1/2 citroen & 4 schijfjes
Peper
Zout
Barbecue
Barbecue klem voor vis
Mandoline