Gebakken eendenborst met rood fruit

 

Gebakken eendenborst met rood fruit

Rood en zwart fruit, zoals frambozen, bramen, bessen, en aardse elementen herken je in onze verleidelijke biologische Pinot Noir die iets koeler mag worden geschonken. Hierdoor komt het fruit dan het mooiste tot zijn recht. De wijn heeft pittige en volle tannines en met al dat fruit is het een uitstekende wijn bij een wat zoeter vleesgerecht. De beste wijn bij een op de huid gebakken eendenborst op een bedje van pastinaak puree met een jus van rood fruit. Heerlijk genieten.

 

Bereiding

Schil de pastinaak en aardappels en snijd ze in stukken. Doe ze in een pan en kook in 30 minuten gaar. Zodra de aardappelen en pastinaak bijna gaar zijn zet je een steelpannetje op en breng je de melk aan de kook. 

Giet de aardappels en pastinaak af en voeg de kokende melk hier aan toe. Stamp het geheel met een stamper tot je een puree hebt. Breng op smaak met zout en peper.

Dep de eendenborstfilets droog met keukenpapier.

Snijd het vette deel van de huid van de eendenborst kruislings in.

Verhit een koekenpan met dikke bodem. Voeg hier geen boter of olie in toe, want het vet van de eend gaat smelten. Bak de eendenborst op de vette kant ongeveer 5 minuten. Draai de eendenborst om en bak nog ongeveer 3 minuten.

Wikkel de eendenborst in aluminiumfolie en laat een paar minuten rusten.

Verwarm ondertussen in een steelpan de sinaasappelsap met de basterdsuiker. Voeg de balsamico azijn toe en de kaneel. Voeg daarna de cranberries toe. Breng dit zachtjes aan de kook. Roer af en toe. Laat dit ongeveer 15 minuten pruttelen.

Snijd de gebakken eendenborst in gelijke plakjes. Verdeel wat puree over de borden. Leg de gesneden eendenborst erop en serveer met de cranberry compote en blauwe bessen ter garnering.

Maak een heerlijke fles Pinot Noir open en geniet.

Ingrediënten 

Voor 2 personen
  • 2 eendenborstfilets
  • 250 gram cranberries
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • 100 ml sinaasappelsap
  • Mespunt kaneel
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • Blauwe bessen ter garnering
  • 2 pastinaken
  • 6 kruimige aardappels
  • 100 ml melk
  • 25 gram boter
  • Zout
  • Verse zwarte peper

 

[ux_products style=”normal” type=”row” columns=”1″ ids=”8772″]