fbpx

Gebakken biefstuk met champignonsaus en friet

Gebakken biefstuk met champignonsaus en friet

Healthy chef & tv-kok Mathijs Vrieze: “Deze Little Tinto uit Portugal is zijdezacht en overtreft voor mij een goede Bordeaux. Je ruikt rood fruit en een vleugje vanille en dit proef je ook echt terug. Deze wijn van ‘De Beste wijn bij’ past heel erg goed bij een gebakken biefstuk.

Ik maak dit heerlijke gerecht met gebakken biefstuk en een romige champignonsaus. De originele frieten vervang ik door ovenfriet van knolselderij en ik maak er een verrassende aardappelpuree bij.”

 

Bereiding

1. Begin met het voorverwarmen van de heteluchtoven op 230 graden om de knolselderijfriet in te bakken. Snijd de knolselderij rondom schoon. Daarna snijd je de knol in frieten van gelijke dikte. Kluts het ei en haal hier de frieten doorheen. Hussel daarna door het paneermeel en de specerijenmix. Verdeel gelijkmatig over een bakplaat met bakpapier en rooster in de oven ca. 25 minuten. Laat af en toe de hete damp uit de oven ontsnappen.

2. Kook de kruimige aardappelen met schil gaar in afgepast water. Snipper de ui. Snijd de helft van de champignons fijn en de andere helft in plakjes. Dit staat alvast klaar voor de champignonsaus.

3. Zet een koekenpan op het vuur en laat goed heet worden. Dep de biefstukken met een stukje keukenpapier droog en besmeer rondom met wat olijfolie. Schroei het vlees dicht aan een kant. Draai daarna de biefstuk om en bak ook de andere kant ongeveer 1 minuut op hoog vuur. Zet het vuur wat lager en draai de biefstuk regelmatig om. Voeg een klein klontje roomboter toe. Check de gaarheid van de biefstukken. Als het vlees terugveert is het rood/medium gebakken. Voelt het stug aan, dan is het vlees meer doorbakken. Haal uit de pan en houd warm in aluminiumfolie.

4. Bak in dezelfde koekenpan de gesneden champignons en uien aan op hoog vuur in een scheutje olie. Zodra de champignons goed gebakken zijn zet je het vuur laag en roer je er een verkruimelde tablet biologische groentebouillon en de crème fraiche doorheen. Proef de champignonsaus.

5.Giet de aardappelen zodra ze gaar zijn af en laat ze daarna goed uitdampen. Stamp de aardappelen tot puree en breng op smaak met een klontje boter, zout en peper. Garneer met stukjes walnoot en fijngesneden salie.

6. Leg de knolselderijfrieten mooi neer, schep de saus op, trancheer de biefstuk en leg die op de saus.

Geniet van deze gebakken biefstuk met een glas heerlijke Tinto. De perfecte match!

Ingrediënten –  4 personen

  • 400 gram knolselderij
  • 2 malse biefstukjes
  • 1 ei
  • 1 eetl. kruiden- en specerijenmix
  • 4 eetl. paneermeel/panko
  • 250 gram champignons
  • 1 ui
  • ½ tablet biologische groentebouillon
  • 125 gram crème fraiche
  • 400 gram kruimige aardappelen
  • 10 blaadjes verse salie
  • 2 eetl. walnoten