fbpx

Flammkuchen met zuurkool en appel

Flammkuchen met zuurkool en appel

Flammkuchen, ook soms “Elzasserpizza” genoemd, zijn snel en makkelijk te maken. Ze kunnen goed door als een borrelhapje, maar ook als maaltijd, mocht je er meer maken.
De klassieke basis ingrediënten zijn: eigen gemaakte deeg, crème fraîche, uien en spek. Wij laten hier de spek achterwegen en vervangen het met appel.
De combinatie van deze flammkuchen met onze Elzasser riesling is voor elkaar gemaakt. Bestel de wijn en ervaar zelf even een Elzas momentje.

Bereiding

Meng de helft van het water met het gist in een kleine kom en laat ongeveer 7 minuten staan. Tot de gist is opgelost.

Meng in een wat grotere kom de bloem met het zout en maak een kuiltje in het midden. Giet het gistmengsel in het midden en voeg de gesmolten boter toe. Kneed met schone handen en voeg de rest van het water in scheutjes toe, tot alles elastisch wordt.

Kneed nog voor ongeveer 10 minuten verder op het keukenblad, die licht met bloem bestoven is, tot het deeg mooi zacht is. Vet een kom licht in met wat olijfolie en leg de bol deeg erin. Laat het op een warme plaats afgedekt 1 uur rijzen of tot het is verdubbeld in volume.

Meng intussen de crème fraîche met de knoflook, zout en peper en bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Snijd ook alvast de appel in schijfjes en de ui in dunne partjes. Meng de ui en de zuurkool samen en zet weg.

Verwarm de oven voor op de heetste stand: 225 of 250 C.

Kneed het deeg eventjes en verdeel het in 4 gelijke porties. Rol de deegballetjes één voor één op een met bloem bestoven aanrecht zo dun mogelijk uit. Leg de deeglap op een stuk bakpapier en besmeer met wat van het crème fraîchemengsel.

Verdeel er een de zuurkool ui mengsel op en eindig met een appel schijfje. Maal er wat zwarte peper boven en versier de flammkuchen met wat rozemarijn.Bak in 10 – 15 minuten gaar, tot de randen net beginnen te blakeren. Snijd eventueel in delen en serveer direct. Eetsmakelijk!

Ingrediënten –  voor 4 flammkuchen

  • 250 ml lauw water

  • 2 tl instant gist

  • 400 gram bloem

  • Snufje zout

  • 3 el gesmolten boter

 

  • 250 gram crème fraîche

  • 1 teentje knoflook, uit de pers

  • Zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak

  • 200 g wijnzuurkool, uitgelekt

  • Zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak

  • 1 ui, in dunne partjes

  • 1 appel in schijfjes

  • gedroogde rozemarijn