fbpx

Chateaubriand met rode wijnsaus

Chateaubriand

Een chateaubriand is het middelste gedeelte van een ossenhaas, vernoemd naar een Franse politicus en schrijver, François René de Chateaubriand. Er wordt vermoed dat zijn kok het gerecht als eerste heeft gemaakt. Het is een mals en heerlijk stuk vlees dat op traditionele Franse wijze wordt geserveerd met rode wijnsaus. Het vlees wordt licht gekruid, geroosterd en vervolgens diagonaal gesneden.

Serveer de chateaubriand met aardappelpartjes uit de oven en groente naar keuze. Een overheerlijke paddenstoelenmix of gepofte tomaat uit de oven misschien?

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Smelt de boter en olijfolie samen in een grote pan op middelhoog vuur. Breng het vlees op smaak met wat zout en peper.
  3. Plaats het vlees in de pan en laat het ongeveer 3 minuten rustig liggen. Gebruik een tang om het vlees voorzichtig om te draaien en bruin te bakken gedurende 3 minuten. Herhaal dit voor alle oppervlakken van het vlees.
  4. Leg het vlees op een rooster in een braadpan in de oven.
    Rooster de chateaubriand:
    – 15 minuten voor medium-rare
    – 20 minuten voor medium
    – 23 minuten voor medium-well.
    Breng het chateaubriand daarna over naar een verwarmde serveerschaal, bedek het met een enkele laag folie en laat het 15 minuten rusten.
  5. Terwijl de chateaubriand rust kun je de wijnsaus maken. Hak het sjalotje fijn en bak in een pan tot ze zacht en doorzichtig zijn.
  6. Giet de wijn in de pan en breng aan de kook.
  7. Ga door met het koken van de saus tot deze voor ongeveer met de helft afneemt. Voeg de demi-glace aan de saus toe en kook tot het iets dikker wordt. Haal de saus van het vuur en roer de dragon en zachte boter erdoor.
  8. Serveer de chateaubriand, in diagonale plakjes gesneden met de wijnsaus en garnituur naar keuze.

Geniet ervan!

Ingrediënten –  4 personen

  • 1 pond ossenhaas (middensnede)
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout en peper
  • 1 sjalotje
  • 1/2 kopje rode wijn
  • 1/2 kopje demi-glace
  • 1 eetlepel boter (verzacht)
  • 1 el gehakte dragonblaadjes