Boeuf Bourguignon
Heerlijk met: Pinot Noir
Boeuf Bourguignon is een heerlijke Franse stoofschotel, een echt klassieker.
Een gerecht op basis van rundvlees gestoofd in rode Bourgogne wijn, bouillon, champignons, spekjes en sjalotjes. Vol van smaak, dit komt mede door de rode wijn waar het rundvlees in gestoofd wordt. Een pallet van diverse smaken, het vlees is zijdezacht en alle smaken zijn goed ingetrokken. Super leuk om bij gezelschap in kleine stoofpannetjes te serveren. Zo ziet het er ook nog eens feestelijk uit.
Bereiding
Begin met het snijden van de winterpeen, ui en knoflook in kleine stukjes.
Snijd daarna het vlees in grove stukken van ongeveer 4 cm. Bestrooi met peper en zout en de bloem. Hussel goed door elkaar.
Verhit de boter in een braadpan en voeg het vlees toe en bak aan.
Haal het vlees eruit en zet even weg. Voeg vervolgens de spekjes toe en bak een paar minuutjes. Haal ook de spekjes uit de pan. Vervolgens voeg je de ui, wortel en knoflook toe en fruit dit aan. Doe vervolgens de tomatenpuree erbij en bak dit mee voor 1 minuut.
Voeg de wijn, runderbouillion, tijm, peterselie en laurier toe en hussel door elkaar. Doe daarna het vlees erbij breng aan de kook. Draai de warmtebron laag en doe de deksel op de pan en laat het vlees 3-4 uur stoven. Zorg dat het vlees onder staat anders iets van vocht toevoegen. Roer af en toe om.
Hak de champignons in 4 stukjes. Bak de champignons vervolgens in een koekenpan met een eetlepel olie, tot de champignons bruin beginnen te kleuren.
Voeg de champignons en de zilveruitjes het laatste half uur vervolgens toe aan de boeuf bourguignon en laat de boeuf bourguignon nog 30 minuten garen. Haal het laurierblaadjes en de takjes tijm uit het gerecht. Breng eventueel op smaak met extra zout en peper.
Lekker met spruitjes, smeuïge aardappelpuree, knapperig brood of heerlijke friet.
Ingrediënten
4-6 personen
- 2 winterpenen
- 5 teentjes knoflook
- 1,5 kilo runderriblappen
- 1 grote ui
- peper en zout
- 40 g bloem
- 250 g spekreepjes
- 400 ml rode wijn
- 1 liter runderbouillon
- 70 gr tomatenpuree
- 3 blaadjes laurier
- 4 takjes tijm
- 1 pot zilveruitjes(320gr) afgespoeld en uitgelekt
- 500 g kastanjechampignons
- Boter
- Olijfolie