fbpx

Beenham uit de oven met witte asperges en hollandaise saus

de beste wijn bij asperges

Beenham uit de oven met witte asperges en hollandaise saus

Auxerrois is een druivenras die je niet vaak tegenkomt. Vaak word deze druif vergeleken en geblend met de pinot blanc. Ook al lijken de druiven op elkaar is het geen familie van elkaar. De auxerrois is velen malen aromatischer, geeft wat meer alcohol en is meer knisperend. Zelf is deze wijn erg licht van kleur, maar de aroma’s en smaak van deze wijn is fantastisch. Past perfect bij het voorjaar en bij dit gerecht!

Bereiding beenham

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil van een halve sinaasappel. Breng de sinaasappelsap met de sinaasappelrasp, honing en rozemarijn aan de kook en laat dit 5 minuten trekken.

Leg de ham in een ovenschaal, giet het sinaasappel-honing mengsel erover en zet de ham in de oven voor 30 minuten. Giet tussentijds wat van het vocht over de ham.

Kook ondertussen de asperges gaar in een ruime pan en begin met het maken van de hollandaise saus.

Klop de eidooiers met de azijn en witte wijn au bain-marie in 5-10 minuten luchtig. Voeg heel langzaam (druppel voor druppel!) de gesmolten boter toe aan het eidooiermengsel.

Zorg ervoor dat de boter en het eidooiermengsel ongeveer dezelfde temperatuur zijn, om schiften te voorkomen. Breng de Hollandaisesaus op smaak met peper en zout.

Gaat de saus toch een beetje schiften? Geen zorgen. Voeg een klein beetje warm water toe en klop even flink door. Let op! De hollandaise is niet opnieuw te verwarmen. Geloof me.

Snijd de beenham in mooie gelijke plakjes. Prak de eitjes en snijd de peterselie fijn.

Serveer de asperges op een bord. Leg hierbij de plakjes gesneden ham en lepel hier nog een beetje sinaasappel-honing mengsel over. Doe het geprakte eitje en hollandaise saus erbij en maak af met een beetje peterselie als garnering. Fijne Pasen!

Ingrediënten –  4 personen

  • 2 à 3 witte asperges per persoon

  • 600 gram beenham

  • 1 sinaasappel

  • 200 ml sinaasappelsap

  • 4 eetlepels honing

  • 1 eetlepel verse rozemarijn, gehakt

  • 1 eetlepel witte sesam

  • 4 eieren, hardgekookt

  • Peterselie

  • 3 ei dooiers

  • 2 eetlepel azijn

  • 4 eetlepels witte wijn

  • 250 gram boter, gesmolten

  • Peper

  • Zout